Friday, January 29, 2010

eGo LeLaKi...


Ego. 3 huruf yg cukup sinonim dalam diri manusia terutamanya lelaki. Perempuan juga punya ego yang tersendiri tetapi mereka cukup kuat untuk mengawal perasaan ego dari menguasai diri. Ego mampu menukar manusia yang lemah lembut menjadi panas baran, ego bisa menjadikan manusia lupa akan asal usul diri sendiri, ego boleh menyebabkan seseorang hilang dirinya yang sebenar dan ego juga selama ini sudah menjadi duri dalam daging kepada sesiapa yang pernah merasai kesan daripada sikap ego ini.


Kalau ego ini lebih banyak membawa keburukan, tapi mengapa perasaan itu dicipta Yang Maha Kaya dalam diri setiap insan? Sudah pasti setiap perkara di dunia ada kelebihan dan kekurangan. Atas dasar itu jugalah dunia dikatakan ujian untuk setiap manusia untuk bijak memilih samada untuk menggunakan apa yang diberi ke jalan yang baik mahupun ke jalan yang membawa binasa. Jika mampu mengawal perasaan ego untuk kebaikan, maka baiklah hasilnya begitu juga sebaliknya.

Setiap manusia perlu ada ego kerana ego juga melambangkan maruah. Namun haruslah diletakkan pada tempat yang tepat agar perasaan ini tidak membawa manusia ke lembah kebinasaan. Ego haruslah ditundukkan supaya keamanan dan kebahagiaan seseorang dapat dipelihara kerana akibat ego yang melampau boleh menjadikan manusia hilang kasih sayang sesama manusia, lebih buruk jika ia membabitkan keluarga ataupun teman hidup.

Setiap manusia ada kekurangan dan tak pernah terlepas dari melakukan kesalahan. Untuk yang bersalah, jangan terlalu ego untuk mengaku kesalahan dan meminta maaf dengan hati yang tulus ikhlas diikuti dengan perasaan menyesal yang cukup tebal untuk tidak mengulangi kesalahan yang sama di masa akan datang. Dan bagi mereka yang tidak bersalah, jangan juga terlalu ego untuk memaafkan kerana orang yang pemaaf itu sangat mulia di sisi penciptanya dalam masa yang sama harus juga mengigatkan yang bersalah akan kesalahannya.

Ego mempunyai pro dan kontranya yang tersendiri. Seseorang manusia haruslah bijak mengawal emosi agar ego tidak menguasai akal dalam melakukan tindakan mahupun keputusan. Hiduplah manusia dalam keadaan yang harmoni dan bahagia andai ego juga nafsu mampu dijinakkan. Tidak dapat menidakkan bahawa lelaki mempunyai ego yang lebih angkuh dari perempuan namun hendaklah digunakan 9 akal yang diberi dalam fitrah seorang lelaki untuk menundukkan ego dari menguasai diri.


-aRJuNa-

Tuesday, January 26, 2010

CiNTa TaK sEmEsTiNYa MeMiLiKi...


Bila kita jatuh cinta pada seseorang, jangan menyiksa diri dengan menganggap bahawa cinta kita tak diterima.

Cinta itu tak pernah ditolak kerana, setiap insan memerlukan, menginginkan untuk dicintai.

Wujudkan cinta itu dengan memberikan sesuatu bukan mengharap harap akan sesuatu sebab, apa yang diberikan kerana cinta selalu datang pada hati kita disaat itu juga.

Kebahagiaan memberi jauh lebih sempurna dari pada kebahagiaan kerana menerima.

Tapi…lain bila kita menginginkan sesuatu yang kita cintai. Keinginan itulah yang memberikan pahit pahit yang menghiris dada…

Jangan menyiksa diri dengan menginginkan sesuatu….

Jangan sia kan cinta dengan beban yang berat mengharap mampu di pikul bahu.

Keinginan memiliki mungkin tak kesampaian…

Tapi…

Percayalah pada diri…
Selalunya cinta yang kita berikan seadanya
Takkan pernah bertepuk sebelah tangan..


-aRJuNa-

Thursday, January 21, 2010

TiMe HeaLs??


“Time heals?” ada yang benar dan tidak tentang masa berkabung dan libur ini, kerana tidak semua luka itu sama, dan masa bukan penawar terbaik cinta. Banyak kesan perpisahan bergantung pada cara, dan cara itulah yang banyak mempengaruhi emosi diri serta jangka masa.

Berikan masa untuk diri; menyendiri, menikmati sunyi dan menghargai sepi. Jangan dengar radio atau metallica. Membaca. Berdoa. Bertahajud. Apabila hidup kita terlalu dicoraki ’si dia’, memang sukar untuk kembali sendiri. Tetapi inilah masa untuk berdikari, melihat diri dan pergi membeli-belah atau melancong! Keluar beramai-ramai amat mengubati, tetapi nurani sendiri perlu cekal kerana teman bukan wujud 24 jam 7 hari seminggu. Ada orang putus cinta ‘makan banyak’ mencuba ‘benda gila’, tetapi segala perkara yang memudaratkan diri perlu dihindari. Mendengar nasihat teman amat perlu disaat-saat ini.

Seminggu sudah cukup lama untuk berduka. Sebulan sudah cukup maksimum. Setahun menunjukkan anda sgt lemah jiwa dan pendirian. Bersedih memenatkan jiwa, dan jgn sesekali memenatkan jiwa dengan berduka sentiasa. GET OVER IT!

Hanya org2 yang teguh jiwanya mampu menjadi sahabat setelah berpisah. Jika anda merasakan anda seorang yang nostalgik, pendendam dan ‘pembunuh bersiri’, silalah tegas memadamkan si dia dari layar memori, tanpa mengambil masa terlalu lama. Lapan dari sepuluh orang yang kita temui semasa hayat hanyalah diciptakan menjadi kenangan, walau pernah rapat dan intim. Idealisme tentang “satu hari mungkin dia menerima aku kembali” adalah frasa yang amat membahayakan diri, kerana dalam banyak perkara;- harapan adalah perkara plg teruk dan bangsat yang membuatkan manusia sesat destinasi, lambat bertindak, kabur pilihan dan pedoman.

Teruslah menjadi manusia. Belajar memperbaiki diri, belajar ceria dan juga melatih personaliti agar lebih positif dan optimistik. yang utama, mulakan usaha dengan menyayangi diri sendiri dan menghargai segala keistimewaan dlm diri. Percayalah, anda akan perlahan-lahan bertambah yakin dan bersedia akan perhubungan seterusnya. Jika anda ditinggalkan, tu bermakna si dia itu yang tidak layak mendapat kasih-cinta anda. Bukan sebaliknya!-aRJuNa-

Wednesday, January 13, 2010

KeSeTiaaN...


Ramai insan yang masih lagi tidak faham akan apakah erti kesetiaan dalam sebuah perhubungan. Ramai yang bertanya mengapa kita perlu setia, sedangkan belum tentu kekasih kita itu menjadi pasangan hidup kita? Disebabkan persoalan inilah kecurangan sering berlaku dimasa kini, sehingga ramai antara insan di muka bumi ini dilanda kekecewaan dan ada yang menyedihkan sehingga sanggup membunuh diri apabila ditinggalkan kekasih.

Kesetiaan dalam perhubungan adalah sangat penting, ini adalah kerana kita telah mengambil amanat dan tanggungjwab daripada pasangan kita itu untuk menjadikan dirinya hanya satu dihati kita sewaktu kita mengambilnya sebagai kekasih. Alangkah sedihnya apabila tanggugjawab atau amanat yang seharusnya kita jaga itu, tidak kita tunaikannya…? Tidakkah ia sama dengan penipuan…? Jangan taburkan janji jika kita tidak mampu untuk tepati dan jangan mengata cinta kalau kita tidak mampu untuk memberikannya sepenuh hati…

Ingatlah bahawa, hidup kita seperti roda, tidak semestinya kita sentiasa berada di atas. Jika kita permainkan hati insan lain, suatu masa kita juga akan dipermainkan… Dan pada waktu itu, penyesalan tiada gunanya… Setiap apa yg kita lakukan pasti ada balasanya, hanya masa yang dapat menentukan…

Untuk insan yang menjaga kesetiaan terhadap pasangan, anda adalah yang terbaik. Jadilah insan yang boleh membahagaian pasangan kita tanpa rasa jemu. Jika anda dicurangi, jaganlah bersedih ataupun berdendam, tetaplah menjadi yang terbaik. Kerana anda mempunyai maruah diri, jangan samakan diri anda dengan insan yang tidak setia. Anda telah melakukan yang terbaik untuk pasangan anda dengan menjaga keperibadian diri dengan sebaiknya. Mereka tidak pandai menjaga harga diri mereka. Suatu hari nanti mereka akan menyesal dan akan menyedari akan kebaikan yang anda lakukan…

Tidak penting utk kita ketahui sama ada pasangan kita jujur, ikhlas atau setia dengan kita yang penting Allah tahu kita bagaimana, dan Allah tidak akan mensia-siakan apa yang kita lakukan… Tawakal dan redha lah…

Lelaki atau wanita yang baik hanya untuk lelaki atau wanita yang baik…

Manakala lelaki atau wanita yang tidak baik hanya untuk lelaki yang tidak baik…

Pilihan adalah di tangan anda…


-aRJuNa-